יום ראשון, 15 בדצמבר 2013

מנועי חיפוש יעודיים ויחודיים...נתחיל ברפואה

         
קיימים מנועי חיפוש רבים אשר נותנים מענה לצרכים שונים של גולשים.
חלקם מתמקד בנושאים ספציפיים כמו רפואה, כימיה, מתמטיקה, חינוך (וחומרי הוראה), משפטים וכו' , חלקם מציג את התוצאות בצורה ויזואלית יותר (מאפייני תצוגה ידידותיים), חלקם מאפשר לבצע שאילתות בשפה חופשית או לבצע חיפוש אסוציאטיבי, חלקם מחפש בסוגי מידע/קבצים שונים - וידאו, פודקסטים, תמונות, ספרים אלקטרוניים, בלוגים או ברשתות חברתיות, חלקם מבוסס על סימנטיקה, חלקם משולבים וחלקם כפי שכתבתי בפוסט הקודם אינו משאיר עקבות....
מנועי חיפוש ייעודיים מחפשים בתוך מספר מצומצם של מאגרים ומבטיחים שרוב תוצאות החיפוש יתאימו לנושא שחיפשנו.
מנועים אלו, מספקים לנו את היכולת לחפש מידע על פי אפיונים/הגדרות שאינם חלק מהמידע עצמו.
אפיונים אלו,מושגים בדרכים שונות, מנועים מסוימים מפעילים מנגנונים אוטומטיים מתקדמים על מנת לאתר מידע-על מתוך המידע הקיים, מנועים אחרים מבצעים קטלוג ידני של מקורות/מאגרי המידע המתאימים.
מנועי חיפוש גלובליים, עשויים בהחלט למצוא ולהחזיר את אותה תשובה רצויה שיחזיר מנוע ייעודי , אך המנועים הייעודיים יעילים ביותר אם אנחנו מסוגלים להגדיר מראש
  אפיוני-על הרצויים.
בפוסטים הבאים שלי אציג חלק ממנועים אלו ואסיים בצפי לביצועי מנועי החיפוש בעתיד.

תחום חשוב ובולט של מנועי חיפוש הוא בנושאי רפואה. מפאת חשיבותו אייחד פוסט זה כולו למנועי חיפוש בתחום , למובילים בניהם ולאלה שיש להם מאפיינים יחודיים
 
  Pubmed .1 ומאגרי מידע / חיפושים משלימים
מעוניינים לדעת מה יעילות התרופה שקיבלתם, או אולי מידע על טיפולים חדישים שנויים במחלוקת? אין רופא או מדען שלא מבקר באתר ה'פאבמד', מאגר המחקרים העולמיים שכולל מאות אלפי מחקרים משנות ה-60 ועד ימינו. למעשה, כמעט שאין מחקר שבוצע ברחבי העולם ופורסם בכתב עת ואינו מופיע כאן. באמצעות הקשת מילות חיפוש תוכלו למצוא את כל המחקרים האחרונים והישנים יותר שנוגעים לבעיה הבריאותית, לניסויים ולמאמרים שפורסמו בנדון, כולל ציון ממוקד של כתב העת שבו פורסם העניין.
בנוגע לאחזור המידע הרפואי -  בוצע לאחרונה (אוגוסט) השוואה בין Pubmed ו- Google Scholar עם גידול  השימוש בגוגל סקולר גם לחיפושים בתחום הרפואה.
ההשוואה בוצעה על ידי 100  שאילתות מתחום  הנפרולוגיה שבוצעו בשני הכלים. מילות החיפוש לצורך החיפושים סופקו על ידי מומחים בתחום. ההערכה נעשתה על ידי השוואה של ההחזר והדיוק – 2 מדדים שימושים ומקובלים בהערכת מערכות מידע על פי פרדיגמת המערכת. נבדקו 40 תוצאות ראשונות בכל אחת מהמערכות. בנוסף לבדיקת שיעורי ההחזר והדיוק  נבדק  גם אחוז המאמרים  בטקסט מלא מתוך המאמרים הרלוונטיים שאוחזרו בכול אחת מהמערכות.
המחקר מצא שגוגל סקולר אחזר פי שניים מאמרים רלוונטיים מ- Pubmed ופי שלוש  מאמרים רלוונטיים בטקסט מלא, שיעורי הדיוק היו גדולים יותר ב- Pubmed .
למנועים: pubmed  ו- google Scholar

New Pubmed search  הוא מנוע חיפוש חופשי וכפי שנכתב באתר מחפש בלמעלה מ- 20 מיליון תקצירים של המאגר הרפואי PUBMED ובזכות הטכנולוגיות הסמנטיות בהן הוא משתמש אפשר לקבל תשובות רלוונטיות יותר לשאילתות שמבקשות לתת מענה על קשרים בין משתנים שונים. דוגמאות אפשר למצוא באתר. בדוגמאות אלו אפשר לקבל גם את התוצאות במנוע זה בהשוואה לאותן שאילתות ב. Pubmed
הטכנולוגיה בה משתמש המנוע ומכאן מאפייניו הייחודיים שלו כגון: טיפול בוריאציות מורפולוגיות, במילים נרדפות, טיפול בהכללה בצורה נכונה, הבנת המשמעות של המילים, טיפול נכון בשאילתות בשפה טבעית ואפשרות להזנת השאילתה באופן חופשי ללא צורך באופרטורים מיוחדים הם אחראים על פי מפתחי המנוע להבדלים

מֵעֵבֶר ל Pubmed –  קיימים כלים אלטרנטיביים חכמים לחיפוש חומר ביו-רפואי.
בעשור האחרון  השילוב של התפתחות  טכנולוגית  והיכולת המחקרית ליצור מידע  בתחום הביו-רפואי  היו אחראים לגידול מואץ בספרות הביו-רפואית ויחד עימו לקשיים באיתור מידע רלוונטי.
המרכז הלאומי לביוטכנולוגיה בארה"ב    
NCBI  מכניס מדי פעם שינויים בשירות הוובי Pubmed  במטרה להשביחו.  במקביל גם גופים אחרים אקדמיים ומסחריים מפתחים כלים ושירותים תוך שימוש בטכנולוגיות מנטיות מתקדמות וכריית טקסט  במטרה לשפר את אִחְזוּר המידע הביו-רפואי  ואת  חווית החיפוש ב- Pubmed .
כיום מספרם של כלים אלה גדל. רשימה מעודכנת מפברואר  2012  של  37 כלים כאלה אפשר למצוא 
באתר ייעודי שהוקם במטרה לרכזם במקום אחד, לאפשר מעקב אחר החידושים בתחום  ובכך להקל על המשתמש את איתור המידע  הרלוונטי לו.
העברת עכבר מעל כל אחד מיישומים אלה פותחת חלון
pop up עם מידע כללי על המאגר וכל מאגר ברשימה מקושר ישירות לאתר שלו . כמו כן בצד ימין בדף  אפשר לסנן את המאגרים על פי מאפיינים שלהם ומטרות החיפוש. באתר יש טופס שמאפשר למשתמשים לדווח על כלים נוספים דומים.

2. Webicine   מנוע לחיפוש מידע חברתי רפואי איכותי בווב
הרבה  חומר רפואי נמצא היום ברשתות חברתיות.   לעתים החומר שנמצא ברשתות אלה חשוב ויכול לסייע הן לחולים והן לרופאים כי הוא בדרך כלל מידע עדכני ודינמי שמושתת לרוב על הניסיון וההתנסות  של החולים והרופאים, אבל  לעתים הוא יכול להיות גם מידע שגוי , לא מהימן ומטעה. לכן חשוב שהמידע יעבור בקרת איכות .זוהי מטרתו של מנוע זה. על פי מה שנכתב באתר, מנוע החיפוש כולל מקורות מידע איכותיים ומהימנים מיישומי ווב 2.0  – בלוגים, קבוצות בפייסבוק, טוויטר וערוצי יוטיוב. המנוע מכסה נכון להיום 5000 מקורות מידע,  140 נושאים ב- 20 שפות.  אפשר לעדן את תוצאות השאילתה על פי אשכולות – קטגוריות נושאיות, סוגי מקורות ושפות
היעד של המנוע כפי שאופיין על ידי ארגון הבריאות העולמי וכפי שהוצג ב- Yale-, Stanford, Harvard  הוא לאפשר לחולים ולאנשי המקצוע שימוש בטוח ויעיל ברשת האינטרנט. הצוות האחראי על המנוע כולל אנשי מקצוע ויועצים מומחים ב e-health בתחומם ובארצותיהם.
 

3.MedWorm  מנוע חיפוש לעדכוני RSS בתחום הרפואה
מנוע זה הינו מנוע חיפוש לעדכוני RSS בתחום הרפואה, אמנם לא חדש אבל כדאי לזכור אותו. נכון להיום על פי מה שנכתב באתר הוא אוסף עדכוני RSS מלמעלה מ- 6000 מקורות מהימנים בנושאים רפואיים .
הרבה עדכוני RSS לקוחים מכתבי עת רפואיים, אתרי חדשות, ארגונים ממשלתיים ואגודות רפואיות.
המטרה כפי שמוצהרת באתר היא לכלול עדכוני
RSS מכל כתבי העת הרפואיים המקוונים.
המנוע כולל גם עדכוני
RSS מבלוגים רפואיים אך החיפוש בהם הוא בנפרד.
הכללת עדכוני
RSS נעשית על פי הצורך בהתייעצות עם מומחה מקצועי.
אפשר לדפדף באתר על פי קטגוריות נושאיות ואפשר לחפש – בחיפוש פשוט ומתקדם. אפשר לצמצם את החיפוש מראש לחדשות, מחקרים, בלוגים, פודקסטים, וידאו, אירועים, ניסויים קליניים ועוד
.

4. HealthMash מנוע חיפוש רפואי סמנטי ל- iPhone ול  Android
HealthMash  הינו מנוע חיפוש רפואי למשתמש שפותח על יד חברת WebLib שמתמחה בטכנולוגית חיפוש ושפה טבעית. על פי מה שנכתב באתר שולבו בפיתוחו טכנולוגיות של הווב הסמנטי כדי לאתר מידע שקשור למחלות, סימפטומים, טיפול, תרופות וגישות של רפואה אלטרנטיבית ממקורות מהימנים בווב. המנוע משלב את התוצאות עם משאפס של תמונות , וידאו, חדשות , בלוגים וציוצים מהווב.

5. DiaTM   חוקרים מלמדים מנועי חיפוש רפואיים להבין סלנג
משתמשים רבים מחפשים מידע רפואי באינטרנט ואכן קיימים באינטרנט אתרים רבים  בנושא אלא שקיימת בעיית "פער השפה" – הפער בין המונחים הרפואיים ובין מונחים בסלנג שבהם מחפשים המשתמשים. בעיה זו פוגעת ברלוונטיות של תוצאות החיפוש. כדי להתגבר על הבעיה חוקרים בGeorgia Tech פתחו את DiaTM – Dialect Topic Modeling for Improved Consumer Medical Search –  שלומד את שפת המשתמש ובכך משפר את תוצאות החיפוש.
לימוד שפת המשתמש על פי
DiaTM מתבצעת על ידי השוואת מסמכים רפואיים רבים שכתובים ברמות שונות של שפה טכנית. על ידי כך המערכת לומדת על הקשר בין מונחי סלנג ומצבים וסימפטומים רפואיים שונים ובכך מצטמצם פער השפה בין שפת המשתמש ובין שפת מאגרי המידע בהם הוא עורך את החיפוש. כך למשל אחרי עיבוד של כמות מספקת של מסמכים המערכת לומדת שמשמעות המונח gunk בהקשרים מסוימים היא discharge. המסמכים שמשמשים את המערכת לצורך השוואה ולימוד לקוחים ממספר מגוון של מקורות מידע כגון: WebMD Yahoo! Answers, PubMed Central, the Centers for Disease Control & Prevention website sources ואחרים.
במחקרים שנערכו לבדיקת DiaTM נמצא שהוא שיפר את הרלוונטיות של התוצאות ב- 25%.

6. מאגרי נתונים על תרופות 
·        Facts & Comparisons  מאגר נתונים רפואי קליני
השוואתי לאנשי רפואה
 ( על תרופות). קישור
·         מאגר נתונים מקיף על תרופות מבית    NLM
       (הספריה הרפואית הלאומית בארה"ב),
זהו מאגר נתונים לציבור ולא
 בהכרח לרופאים.קישור
·       אתר אינפומד ( אתר הרפואה הישראלי ) שיפר בשנה
האחרונה
 את האינדקסים הרפואיים שלו בצורה מוכללת. אינפומד כולל מנגנוני חיפוש רבים ומגוונים. הם ריכזו את כל המנועים בדף אחד, כגון אינדקס התרופות, אינדקס הבדיקות, אינדקס החיסונים , ויטמנים ומינרלים. הריכוז בעמוד אחד מקל על מחפשי המידע הרפואי בישראל.  קישור
·         במאגר הרפואי הקליני  Dynamed  יש גם מאגרי נתונים רפואיים קליניים  איכותיים כגון נתונים קליניים על יעילות תרופות על סמך דיווחים קליניים  של רופאים בכתבי עת רפואיים . זהו מאגר נתונים מסוג  evidence-based medicine . יצרן מאגר נתונים איכותי זה הוא  EBSCOHOST קישור

  

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה